Wat zegt de wet over het keuren van machines en apparaten?

In de Arbo-wet is sinds 1998 een artikel opgenomen dat preventieve veiligheid bij machines en apparaten moet bewerkstellingen. de zogenaamde "Richtlijn Arbeidsmiddelen". Daarmee is het periodiek keuren van machines en apparaten wettelijk verplicht geworden.

Welke machines en apparaten moeten gekeurd worden?

De wet is hier heel duidelijk in: alle machines en apparaten, die door slijtage als gevolg van gebruik minder veilig worden, moeten periodiek gekeurd worden. Dat zijn er dus heel veel. Hieronder een overzicht van apparaten die in verschillende sectoren veel gebruikt worden en die in aanmerking komen voor een COM-keuring.Voor iedereen staat veiligheid voorop. Maar het is niet altijd duidelijk hoe veilig uw apparaat (nog) is. Neem daarom geen risico en laat uw machines en gereedschap geregeld keuren door een erkend COM-keur bedrijf. Dat voorkomt ongelukken.Wilt u weten of uw machine of apparaat ook gekeurd moet worden neem dat contact op met het Munsterman BV. Zij kunnen u er alles over vertellen.

Vorkheftrucks

Een vorkheftruck is een transportmiddel voor het vervoer van goederen die op een pallet staan, bijvoorbeeld in een magazijn en/of op bedrijfsterreinen. De vorkheftruck gebruikt voor het tillen een vork, ook wel lepels genoemd. Voor vorkheftrucks hanteren wij het VEBIT keursysteem

Grondverzet

Grondverzet is het uitgraven of ophopen van grond of een combinatie van beide. Grondverzet is nodig bij het aanleggen van een weg, in de bouw of bij het leggen van kabels, pijpen etc.

Landbouwmachines

Landbouwmachines of landbouwwerktuigen zijn mechanische systemen, die het handwerk in de landbouw vervangen. Landbouwmachines verhogen de productiviteit. Veel landbouwwerktuigen zijn te gebruiken in combinatie met een trekker (zie beneden).

Hoogwerkers

Hoogwerkers zijn alle toestellen die toelaten om op een veilige manier te werken aan hoger gelegen installaties. Een hoogwerker heeft een hydraulische arm die op een of meerdere plaatsen kan scharnieren met aan het eind een platform of bak

Verreikers

Een verreiker is gebouwd om zware lasten te tillen en te verplaatsen. Op een verreiker zit een telescooparm. Hiermee kan hij zijn vorken, lepels of bak naar voren, achteren, omhoog en omlaag bewegen. Een verreiker heeft een groot bereik: hoog en/of ver.

Tractoren

De tractor of trekker is speciaal ontwikkeld voor de landbouw, maar wordt nu overal gebruikt. Over het algemeen zijn de achterwielen van een tractor groter dan de voorwielen. Hierdoor kan een trekker zich beter voortbewegen over het veld.

Tuin en parkmachines

Zowel particulieren als professionals gebruiken een keur aan machines en gereedschap voor het onderhoud van tuin en park.

Handgereedschap

Gereedschap is een hulpmiddel voor bewerkingen die anders niet of slechts met moeite uit te voeren zijn. Handgereedschap is met een of twee handen te bedienen. Bij mechanisch en electrisch handgereedschap moet u goed letten op de veiligheid.

Machines in en rondom het huis

In en om het huis worden steeds meer professionele machines en apparaten gebruikt. Denkt u maar eens aan zware klopboormachines en de nieuwste motormaaiers. Werk ook hier veilig en laat ze op tijd keuren!

Deel deze pagina